Ingmar Ruttens

tenore Lyrico spinto

concerten, orkesten en solisten waarmee Ingmar Ruttens samenwerkte

activiteiten en orkesten


Slagwerk:

 Ingmar studeerde in de muziekacademie bij François Thielemans en Dirk Baert . In het conservatorium kreeg hij Leo Ouderits als hoofdleraar en ook Ludwig Albert , Carlo Willems en Koen Wilmaers als leraars. Masterclasses volgde hij bij Hay Beurskens en Evelyn Glennie.  Ook was hij gedurende tien jaar de vaste paukenist van het Vlaams Symfonisch Orkest en was lid van meerdere harmonie-orkesten waar hij ook al als dirigent actief was. Van 2003 tot 2009 vervulde hij de taak van  leraar slagwerk en zang aan  het  muziekatelier.

Hij werkte onder dirigenten alsKazushi Ono ( Jap)  Alberto Zedda ( It) Muhai Tang ( Ch), Dimitri Jurowski ( Rus), Silveer Van den Broeck  (B), Jarmo Ahvenaïnen (Fin),Tomas Netopil (Tsjech.), Alexander Joel ( USA), prof dr. Peter Falk ( Germany) , Eliahu Inbal ( Isr), Yannis Pouspourikas( Gr.), Rudolf Werthen (B), Ivan Meylemans(B), Koen Kessels(B), Geert Baetens(B), Frans Cuypers(B) , Dirk de Caluwé(B) , Ben Haembouts (B) ,Dirk Baert(B) ,Erik Demarbaix(B), Frans Dubois(B) enz.... .

Hij begleidde diverse solisten zoals: Walter Boeykens,  Gaby van Riet, Jan Pas, Luc Tooten, Angelina Ruzzafante, Renate Kaschmieder, Werner van Mechelen,  Piet Kuijken, Piet Swerts, Tatjana Samouil, Elliot Lawson, Stef Pillaert, Rolande van der Paal, Yolente de Maeyer, Hans van Kerckhoven, Alain de Rudder, Peter Ickx, e.v.a. .

 Hieronder enkele orkesten, verenigingen en organisaties die al beroep op hem deden:

Harmieorkesten: Concordia et Amicitia Bornem ( ere-afd. ), De jonge scheuten Wuustwezel (uitm.), Takjes worden Boomen Schilde (uitm.) , Labore et Constancia Ekeren, Ons genoegen Kapelle ( Nederland) ( ere-afd.), symphonic band Dynamic Dendermonde ( superieure) en nog veel meer .....

Symfonische orkesten : naast zijn vaste stek in het VSO , Het Kempisch Jeugdorkest Turnhout, Jeugd en Muziek Antwerpen, Symfonisch orkest van het KVC, De lier - Lier,  het Mechels Kamer Orkest,en vele anderen

Andere activiteiten: operette-orkest Acquilla- Aarschot, operette orkest De Nete - Lier, jazz en dixielandbands,brassband A.M.Brass -Antwerpen, fanfare Concordia Vorst-laakdal, Michaeli- Consort - Antwerpen , het Antwerps kamerorkest, Arsace Consort, Musici Dominicanorum(orkestmissen St-Pauluskerk Antwerpen), Camerata Musici, Het Antwerps Kathedraalkoor, verrassingsact "Carmina Burana" op het festival Bleu in Antwerpen , Vlaamse Opera, Bühnen der Stadt Köln, en nog veel meer in diverse muziekstijlen.

meerdere concertreizen gingen door in: o.a. Nederland, Duitsland, Engeland, Polen, Letland, Hongarije, Denemarken,....

Sinds 2010 treedt Ingmar enkel nog als zanger op en is hij niet meer actief als slagwerker.

IZang:

Als tenor kreeg hij les in de muziekacademie van Boom van Peter Ickx, deze bracht hem de basis bij. Op het KVCA waren achtereenvolgens Susan Roper ( Nieuw Zeeland), Marjon Kreike, Bernadette Degelin en Ludwig van Gijsegem zijn leraars. Bij deze laatste volgde hij ook privéles.  Vanaf maart 2007 word hij privé gecoacht door internationaal zangpedagoog Zeger Vandersteene.

Regelmatig staat er een concert of huwelijksmis op het programma. Maar ook opera en operette worden regelmatig uitgevoerd. In het oratorium "LE ROI DAVID" werd de solo partij vertolkt in het project van het KVC in 2005. Werd er deelgenomen aan enkele stages bij de musicalafdeling van het Koninklijk Ballet van Vlaanderen en maakte Ingmar deel uit van het koor van de operaproductie's van Musichall. Zanglessen behoren ook tot de activiteiten: in 2003 was hij zangleraar bij de Accanto musicalstage en momenteel geeft hij de  lessen zang en stemvorming aan muziekatelier Waelrant en vervangd hij geregeld collega's.

In Januari 2007 stonden er 2 concerten op het programma met het Vlaams Symfonisch Orkest met opera en operette aria's van o.a. Verdi en Lehar en Bizet. " La donna é mobile" en "Dein ist mein ganses herz" en het paradestuk: "Freunde das leben ist Lebenswert" stonden op het programma maar vooral het  meeslepende" Chanson du Toréador" uit Carmen kon het publiek bijzonder aprecieren Bij deze concerten mocht hij zijn stem laten weergalmen in het Mark Liebrecht centrum te Mortsel en de Blauwe zaal van de Singel waar de 750 toeschouwers  van Antwerps Kultureel Overleg de uitvoerders beloonden met een minutenlang applaus.

 

Hij vertolkte diverse opera en operetterollen en toneelrollen bij verschillende Belgische en Nederlandse gezelschappen. 

Zingt regelmatig bij de eerste tenoren van het koor van de Vlaamse Opera in de operaproducties maar ook in de concerten:2009 o.a. Samson et Dalila, 2de Mahler, Verdi concert en Samson et Dalila in Keulen .

Voor de Vlaamse Opera seizoen2009- 2010: 

concert Klassiek in de stad, jubileumconcert 20 jaar vlaamse opera, Madama Butterfly, Candide en  Don Carlos, Verdi en Puccini concert en Eugen Onegin.

seizoen 2010-2011:

Semiramide, Hérodiade, Aida en Missa Solemnis ( Beethoven)

Solist in een bijzonder project: the Shouting Fence.

Nieuw voor seizoen 2009-2010: extra koorlid aan " de Munt" in Brussel en solist bij diverse projecten.

seizoen 2011-2012:

Charodeijka ( Tsjaikovski), La Forza del Destino